[pic=659_1266525489.jpg]Veel mensen houden ervan om te koken op een gasvuur. Maar dat gasvuur zou wel eens kankerverwekkend kunnen zijn. Noors onderzoek heeft aangetoond dat de dampen die vrijkomen als je met gas kookt veranderingen in het DNA veroorzaken, die op hun beurt kanker kunnen veroorzaken. Vooral het risico op longkanker zou erdoor stijgen.Voor het onderzoek lieten de wetenschappers zeventien biefstukken bakken op zowel een gasfornuis als een elektrisch fornuis. Dat gebeurde in een keuken die speciaal gebouwd was om een professionele keuken na te bootsen.Na het bakken werd gemeten hoe hoog het gehalte polycyclische aromatische koolwaterstoffen was, maar daar bleken geen normen te zijn overschreden. Het team stelde echter vast dat er tijdens het bakproces andere chemische stoffen waren ontstaan waarvoor geen norm is vastgesteld.Het gehalte polycyclische aromatische koolwaterstoffen en andere stoffen bleek bovendien aanzienlijk hoger te liggen bij bakken met een gasfornuis. “Dit is vermoedelijk te wijten aan de hogere temperatuur van de gasvlam”, zegt hoofdonderzoekster Ann Kristin Sjaastad. “Het hogere gehalte aan ultrafijne stofdeeltjes zou echter ook te wijten kunnen zijn aan de gasvlam zelf, en niet alleen aan het kookproces.”Sjaastad wijst erop dat koks best zo min mogelijk in contact komen met deze chemische stoffen. De aanwezigheid van deze stofdeeltjes kan leiden tot kanker, en meer specifiek longkanker.Wie toch met gas kookt, zorgt er best voor dat zijn keuken erg goed verlucht is. Een goed onderhoud van alle onderdelen van het gasfornuis moet de schadelijke invloed ook verminderen.Door: Liselotte AmpeBron: Telegraph.co.uk - 18-02-2010Bron: gezondheidsnet.rnews.be